SŪRIO DŽIUGAS® GAMYBOS TRADICIJOS


„ŽEMAITIJOS PIENO“ PRADŽIA

Archyvinė medžiaga rodo, kad „Žemaitijos pieno“ pradžia yra 1924 metai. Tais metais Žemaitijos sostinėje Telšiuose (pasak legendos, įkurtuose ant septynių kalvų milžino DŽIUGO) pradėjo veikti Telšių pieninė. Tuomet ji atrodė gana galinga: gamino kietąjį sūrį DŽIUGAS®, sviestą, varškę, grietinėlę, net išrūgų šampaną. O šaldytuvą gaminiams šaltai laikyti atstodavo žiemos metu iš ežero išimtas ledas, nuo tirpimo apsaugotas pjuvenomis ir laikomas kieme.

  1. Sūris DŽIUGAS® priskiriamas kietų sūrių kategorijai.
  2. Sūris DŽIUGAS® klasifikuojamas pagal 3 savybes: riebumą, kietumą ir nokinimo būdą.
  3. Sūris DŽIUGAS® – gaminamas tik vasaros periodu iš aukščiausios kokybės pievose laisvai besiganančių karvių pieno – tai sukuria vasaros pieva dvelkiantį sūrio skonį ir kvapą.
  4. Sūris DŽIUGAS® gaminamas, brandinamas, fasuojamas ir išvežamas pirkėjams iš vienų gamintojo rankų – Sedos 35, Telšiai, Lietuva
  5. Sūris DŽIUGAS® sūrio gamybos tradicijos puoselėjamos nuo 1924 metų, įmonės Telšių pieninė steigimo datos.
  6. Sūris DŽIUGAS® vertę ir unikalų skonį kuria net trijų tautų sūrio technologai. Tai AB ,,Žemaitijos pienas“ technologai Gražina Norkevičienė, Egidija Kryževičienė, Irena Baltrušaitienė, šveicaras technologas John Ludy iš JAV ir technologas – ekspertas Luciano Magnoni iš Italijos. Pasinaudota technologo John Ludy sprendimais sūrio kokybei pasiekti, taikant tas pačias pieno pramonės naujoves kaip ir JAV. Todėl įsigyta naujos technikos, valymo įranga ,,Bactocatch“, specialios raugų kompozicijos bei įsisavintas modernus fermentų parinkimas. Žinoma, daug patarimų sūrio DŽIUGAS® kokybei ir skoniui tobulinti, keičiant jo gamybos, brandinimo parametrus, pateikė ir italas technologas – ekspertas Luciano Magnoni, nes jo gimtoji šalis turi šimtametines kietojo sūrio gamybos tradicijas. Lietuvos technologai kūrė išskirtinį ir unikalų sūrio aromatą, tekstūrą, išlaikydami pastovumą brandinant, kontroliuojant technologinius žingsnius ir kruopščiai vertinant kokybę. Vadinasi, visų technologų bendras darbas ir pastangos ieškant, kas tinkamiausia, yra sūrio DŽIUGAS® tikrovės ir legendos pagrindas.
  7. Sūrio DŽIUGAS® gamyboje naudojamas tik išvalytas keramikinės Bactocatch valymo sistemos pienas. Tokiu būdu ,,blogųjų“ bakterijų kiekis sumažinamas iki 99,99 %, nepakeičiant pieno sudėtinių medžiagų (baltymų, vitaminų ir kt.);
  8. Sūrio DŽIUGAS® technologinis procesas valdomas lengvai ir kryptingai (kontroliuojama pieno mikroflora);
  9. Pastovi kokybė visoje sūrių gamybos grandinėje (nuo žaliavos iki ,,lentynos“).
  10. Sūrio DŽIUGAS® gamyboje naudojamas raugas lemia geriausius ilgo brandinimo sūrių juslinius rodiklius – aromatą, tekstūrą, pjūvio vaizdą.
  11. Sūriui DŽIUGAS® pagaminti naudojamas patyrusių gamybos meistrų paruoštas raugas, pagal receptą perduodamą nuo 1924 metų.
  12. Kiekviename gamybos žingsnyje atliekama kontrolė. Fizikiniai – cheminiai, mikrobiologiniai ir orgonoleptiniai tyrimai atliekami vidaus ir tarptautinėse išorės laboratorijose
    (Eurofins, Hamilton).
  13. Nuo sūrio DŽIUGAS® gamybos pradžios iki 12 mėn. brandinimo, atliekama 200 vnt. tyrimų. Įvertinamos sūrio gamybai naudojamos žaliavos ir gamybos etapai. Atliekami produkto jusliniai, mikrobiologiniai ir fizikiniai-cheminiai tyrimai.